fbpx

Olbaltumvielas saturošie produkti

brokoļi proteīnu produkti

Uzņemot proteīnu ar ierastajiem vistas ēdieniem, ātri vien iestājas rutīna, bet ir vēl daudz citi olbaltumvielas saturošie produkti. Pastāv vēl daudz un dažādi produkti, par kuriem, iespējams, nebijāt aizdomājušies. Uztura speciāliste Mišela Hausere atzīst, ka arī veģetārieši un vegāni spēj uzņemt pietiekoši daudz proteīna ar augu valsts produktiem, lai būtu pilnvērtīga diēta. Iespējams, ka daži no šiem produktiem Jūs pārsteigs ar savu proteīna bagātīgumu.

Kas ir olbaltumvielas?

Olbaltumvielas, tāpat kā visi uztura bagātinātāji, ir viena no svarīgākajām ķermeņa sastāvdaļām. Tās sastāvs sastāv no mazākām vienībām vai aminoskābēm. Gadījumā, ja mēs izolējam aminoskābes, tad tās tiek sadalītas divos veidos – pamata un nebūtiskās aminoskābes. Pamata aminoskābes atšķiras no aizstājamām aminoskābēm, jo tās nevar sintezēt vai veidot cilvēka ķermenī.

Kā olbaltumvielas nāk par labu organismam?

Protams, primārais, par ko iedomājamies, apsverot proteīnus vai runājot par tiem, ir muskuļi, taču ir svarīgi paturēt prātā, ka olbaltumvielas organismā ir vajadzīgas daudzās formās. Fermenti jeb proteīni ir veidoti no olbaltumvielām

Booking.com
  • Dažādi hormoni
  • Atbalsta, struktūras un plazmas proteīni
  • Transporta proteīni,
  • Antivielas,
  • Koagulācijas faktori
  • Antigēni,
  • Rezerves proteīni

Olbaltumvielu produktu saraksts:

1. Zaļās sojas pupiņas

Viena tase satur 22 gramus proteīna (olbaltumvielu), kas ir ceturtā daļa no nepieciešamās ikdienas kalcija devas. Ar sojas pupiņām tiks uzņemts arī dzelzs, kālijs, magnijs un C vitamīns.

2. Lēcas

Tasē vārītu lēcu – 18 grami proteīna, trešdaļa ikdienas dzelzs devas un 90% no ikdienas folskābes devas, kas nepieciešama jaunu šūnu veidošanai, produktīvai smadzeņu darbībai un prāta spēju saglabāšanai, kas mazinās ar gadiem. Lēcām ir augsts B vitamīna saturs, kas sniedz nepieciešamo enerģiju.

3. Pilngraudu pasta

Jeb tautā sauktie makaroni – ja vien pilngraudu (tumšākā brūnā krāsā nekā parastie), tā saturēs vairāk šķiedrvielu un tik pat daudz proteīna (8 grami). Arī labs B vitamīna avots.

4. Kviešu graudi

Tie ir lieliski gan brokastīm, gan pusdienām, gan vakariņām, kombinācijā ar svaigiem dārzeņiem, svaigo sieru. Tase sausu graudu satur 6 gramus proteīna. Arī griķi satur tādu pašu proteīna daudzumu.

5. Zemesriekstu sviests

Tāpat kā zemesriekstu sviests, arī citu riekstu sviesti satur līdzīgu proteīna daudzumu  – 8 grami divās tējkarotēs.

6. Zaļie zirņi

Tase svaigu zirņu satur 8 gramus proteīna un 7 gramus šķiedrvielu. Tie nodrošina ikdienā nepieciešamo C vitamīnu un pusi no K vitamīna devas.

7. Brokoļi

Tase svaigu brokoļu satur 3 gramus proteīna, ikdienā nepieciešamo C un K vitamīnu un kāliju.

 

Informācijas avots: Fitness Magazine un citi interneta resursi.

Booking.com

Atbildēt